Counter

KLEJTRUP VOLDE - Klejtrup By

Gå til indhold

Hoved menu:

OMKRING KLEJTRUP
Klejtrup Voldsted

Klejtrup Voldsted er beliggende ved Klejtrup Sø. Voldstedet består af to banker, som er skabt af menneskehænder. Det ser man tydeligt i den stenfor- stærkning, der ligger ved foden af banken nærmest Klejtrup Sø.
Søens vandstand er dog sænket betydeligt i årenes løb.

Voldstedet er en dobbeltmotte (jordhøj omgivet af voldgrav) med tilhørende ladegård på det lave areal mod sydvest.På banken ud mod søen lå formentlig et trætårn, der indgik i borgens forsvar. Mellem de to banker var der en broforbindelse. Men hvad anlæggets anden banke har haft af funktion, er uvist.Vi ved ikke ret meget om voldstedet, men det har en lang række makabre sagn knyttet til sig. Et af disse sagn fortæller, at kong Niels, der døde 1131, havde en søn ved navn Inge. Sønnen blev sparket ihjel af en hest 1121, og hans "tugtemester" blev som straf for uheldet levende begravet på voldstedet.

Adgang:
Følg seværdighedsskiltene til Verdenskortet i Klejtrup. Voldstedet ligger lige ved P-pladsen, og der er opsat informationstavle.Om voldstedet er så gammel, som sagnet vil gøre det til, er usikkert, og at kong Niels skulle have siddet på Klejtrup, er ret usandsynligt.I 1365 beretter de skriftlige kilder om en Johannes Friis til Klejtrup, men om han ejede voldstedet, ved vi ikke.

Øverste billede er fra Voldfest i gamle dage.


 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu